•  

                   Elf Koninklijke onderscheidingen in de gemeente Buren 26-04-2019, 11:55 E-mail

MAURIK Dit jaar hebben elf inwoners van de gemeente Buren een Koninklijke Onderscheiding tijdens de Lintjesregen ontvangen. Zij hebben zich bijzonder verdienstelijk gemaakt voor de samenleving. Burgemeester Jan de Boer reikte tien Koninklijke onderscheidingen uit in Maurik, de elfde onderscheiding werd uitgereikt in de gemeente Neder-Betuwe.

Benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau is:

De heer J.G. (George) Burggraaff (70 jaar) uit Buurmalsen

George Burggraaff is sinds 1971 werkzaam als zelfstandig landschapsfotograaf, atelier Fotografie George Burggraaff te Buurmalsen. Hij weet met zijn camera bijzondere elementen uit het dagelijks leven te belichten, van grootse landschappen, gebouwen en zonsondergangen tot de stamper van een bloem, de blaadjes van bloesem en het vliegje op een stuk fruit: ons leven. Hij zet Nederland op de kaart in binnen- en buitenland en hij maakte vele fotoboeken. George Burggraaff gaf jarenlang masterclasses en workshops over landschapsfotografie. In 2017/2018 heeft hij een selectie gemaakt van de meest veelzeggende foto's voor deze regio, bestaande uit 40.000 negatieven en dia's, en deze geschonken aan Regionaal Archief Rivierenland. Hij heeft met zijn oeuvre en digitale archivering een bruikbare bron samengesteld voor het onderzoek naar de geschiedenis van het Nederlandse landschap en voor het behoud van het regionaal erfgoed. Daarnaast ontplooide hij nog vele vrijwilligersactiviteiten. Hij was bestuurslid van BFN (Beroepsfotografen Nederland) en de Fotografen Federatie en de Stichting Burafo. Ook was hij ruim 10 jaar secretaris van de Stichting Foto Anoniem. Daarnaast zet hij zich in voor de kunstsector in de regio, de Burense Kunstkring,  zo was hij 16 jaar bestuurslid en jaren voorzitter bij het Programma Bepalend Orgaan Kunst & cultuur van RTV Betuwe. Hij verzorgt ook de fotoverslaglegging voor o.a. de Rode Kruis Bloesemtocht en Rotaryclub Geldermalsen en verzorgt al vele jaren mede de foto's voor de website TAO (Tekens van Leven). Hiervan verschijnt in oktober een boek.

 

 

 

 

interview george-burggraaff: het-gaat-uiteindelijk-om-het-zien-van-het-beeld/

Gorge BurggraaffGorge Burggraafffoto: Hans Hordijk

Ze noemen mij een kijkdier. En dat klopt. Ik ben al zo’n 40 jaar landschapsfotograaf. Ik fotografeer in opdracht van bedrijven en organisaties, maar maak ook heel veel vrij werk. Je ziet me daarom vaker met dan zonder camera.

Ik heb altijd alles om me heen gefotografeerd, ik laat me daarbij volledig leiden door het licht; dat bepaalt wat ik vastleg. Zo ontstaan bijzondere foto’s vol kleur en sfeer. Wat romantisch getint, maar steeds natuurgetrouw. Ik gebruik geen technische hulpmiddelen zoals kleurfilters en Photoshop is er helemaal niet bij.

Landschapsfotografie is een ruim begrip. Ook een stad, een straat en een bedrijf beschouw ik als 'landschap'. Vaak richt ik mijn camera op details waar anderen gemakkelijk aan voorbij gaan of die met het blote oog niet te zien zijn. Het gaat me daarbij om de schoonheid van vorm en kleur, om de aandacht voor het kleine.

Mijn favoriete onderwerpen zijn wolkenluchten, rivieren, water, natuur, sneeuwlandschappen, de agrarische sector, fruit en bloemen. Door de jaren heen heb ik zo’n vijftig fotoboeken gemaakt en ik exposeer geregeld. Bekend zijn mijn groot formaat foto’s van kersen en bloesems die in de Betuwe in de open lucht getoond worden en de wandvullende foto's bij bedrijven en instellingen.

Mijn carrière heeft me veel inzicht gegeven in de beste manier om een landschap te fotograferen. Die kennis deel ik graag met anderen tijdens inspirerende workshops. Ondertussen blijf ik met veel plezier fotograferen: Het is het leukste wat er is.